parallax background

Nanovo rođen: Prvo poglavlje

Izbori za predsjednika HDZ-a
02/06/2019
Priča o Ivanu Malom
02/08/2019

“Mnogo puta su mi suze došle na oči, a nekoliko puta sam doista plakao, ali se i grohotom smijao, dok sam čitao ovu izvanrednu knjigu, koja je, među ostalim također sredstvo (nove) evangelizacije... Oduševljava također autorov “filmski pristup” u “slaganju” knjige (što on čini spontano)... Na kraju (čitanja) nameće se iskren i fascinantan zaključak kako čitatelju – pod snažnim “pritiskom” logike, etike i “duhovne estetike” autorova životnog iskustva – jedino ostaje (po)vjerovati u Isusa Krista!”

don Anđelko Kaćunko

 
- Ilija, ode! – uzviknu Jasna dok je pružala beživotno tijelo jednogodišnjeg sina Domagoja svome suprugu Iliji.
Ilija iznenađen primi tijelo Domagoja, diže ga u vis i krenu ga dozivati.
- Domagoj! Domagoj! – dozivao je Ilija sina u čijim se nebesko plavim očima nije vidjela iskra života.
Domagojevo tijelo je bilo kao krpa. Oči su bile otvorene, ali je Iliji bilo jasno da ovo nije normalna situacija. Prvo što je pomislio je bilo da je došlo do gušenja. Zato je okrenuo Domagojevo tijelo i lagano ga lupio po leđima. U tome trenutku, zbog već opuštenih mišića, sadržaj želuca je izletio van. Ilija shvaćajući da nema govora o gušenju, spusti tijelo svoga sina Domagoja na pod ogromnog dnevnog boravka, očisti mu usta i povika prema Jasni.
- Zovi hitnu! Brzo! – urlao je Ilija dok je krenuo davati umjetno disanje onako kako je znao i umio.
Dok je davao umjetno disanje čuo je Jasnu kako zapomaže preko telefona:
- Upomoć! Dijete mi ne diše! Brzo dođite!
Jasna je izletila na ulicu zapomažući da joj netko pomogne. I stvarno, u roku od par minuta cijela ulica je bila puna susjeda koji su čuli majku koja je kroz suze zapomagala da joj netko pomogne. Svi su bili u šoku i netremice promatrali Iliju kroz balkonsku stijenu kako pokušava spasiti svoga sina jedinca, svoj ponos i svoj život.
Neki od susjeda su smogli hrabrosti ući u kuću Ilije i Jasne. Ilija diže svoj pogled prema ljudima oko sebe i prepozna doktoricu.
- Jel' radim dobro? Jel' radim dobro? Dajte vi pomozite, molim vas! – kroz suze je Ilija zapomagao ženi za koju je znao da je doktorica.
- Dobro radiš. Samo nastavi. – rekla je doktorica, a Iliji nije bilo jasno zašto mu ne pomogne.
Kola hitne pomoći su slučajno bila jako blizu tako da su u roku od par minuta bili u dvorištu Malih. Doktori su odmah utrčali u kuću, no kada su vidjeli da dijete od godine dana nepomično leži dok ga Ilija pokušava oživjeti, samo su se ukopali u mjestu.
- Spasite mi dijete! Molim vas! – zapomagao je Ilija kroz suze.
Vidjela se zbunjenost na licima doktora koji nisu znali što im je činiti. Vade jedan uređaj koji im ne odgovara. Vade drugi, pokušavaju ga spojiti, no ne uspijevaju. Odustaju od tih uređaja. Vade nekakvu mješinu i stiskaju Domagoju na lice, no Ilija vidi da je to za odrasle.
Doktori se dozivaju. Traže instrumente. Jedan od njih koji je ostao u dvorištu u čijim rukama Ilija vidi neku torbu stoji nepomično.
- Trči! Majku ti tvoju! Dijete mi umire! Brzo trči! Što stojiš? – Ilija je u trenutku bio kod njega, na što ovaj potrči u kuću.
Domagoja iznose iz kuće i unose u kola hitne pomoći, ali ne dozvoljavaju roditeljima da idu s njima. Jasna zapomaže da joj dozvole da ide s njima, no oni joj kažu da ne može i da moraju hitno ići u bolnicu. Zatvaraju vrata i sa zvukom sirene odlaze jureći u nepoznato.
- Oblači cipele! Idemo za njima! – galami Ilija i doziva Jasnu.
Dok trče prema automobilu, Iliju pokušava neka susjeda zaustaviti i smiriti. Ilija je samo prošao kroz nju bez riječi jer nema vremena se raspravljati. Odvode mu dijete u nepoznatom pravcu i ne zna u koju bolnicu ga vode.
Hitna pomoć nije stigla niti na kraj ulice, a već su Ilija i Jasna bili za njima. Čuju samo zvuk sirene koji para noćni mir. Dok tako jure kroz crvena svjetla na semaforima, koristeći priliku što se svi sklanjaju kolima hitne pomoći, neprestano se mole svetom Anti i zapomažu papi Ivanu Pavlu Drugom da im pomognu.
Ilija ne dozvoljava niti sekundu da iz vida izgubi kola hitne pomoći jer ne zna kamo vode njegovog sina koji je prestao disati iz čista mira. Kroz centar grada prolaze 150 km/h neprestano se držeći na repu kola hitne pomoći. Uz škripu kočnica se zaustavljaju ispred dječje bolnice u Klaićevoj ulici i uleću van sebe unutra.
Na hodniku im ne dozvoljavaju dalje, pa se Ilija i Jasna bacaju na koljena i započinju molitvu. Opet se mole svetom Anti i papi Ivanu Pavlu Drugom da im pomognu.
Ilija nije ni znao da su ga prijatelj Jozo i njegova djevojka Ivana pratili sa svojim automobilom. Tek kada se svi skupa uključuju u molitvu svjestan je da su i oni jurili kroz grad za njima.

Elvis Duspara: "Nanovo rođen", str. 17-19
 

 
NanovoRodjenKnjiga